2015-06-10
 
 
Är det rimligt att sommarrean börjar redan innan sommaren börjat och vad händer när saker förlorar sitt värde för oss konsumenter? Bli lite mer shoppingmedveten och vinn både tid, pengar och karma!
 
 
 
  
 
 
 
Det är början på juni och i alla fönster till de stora klädkedjorna i den stora staden lyser röda skyltar med 50% SALE. Det är inte tidigare kollektioner som reas ut. Det är kommande.

För bara några år sedan kom de flesta klädmärken med två kollektioner per år. Sen blev det fyra och sen blev det också pre-kollektioner till alla kollektioner. De stora, billiga klädkedjorna skryter med "nyheter varje vecka" och kommunicerar att det är en självklarhet att köpa en ny outfit inför varje midsommar, nyårsafton och alla kalas däremellan. Och inte bara kalas, du ska också köpa en ny outfit inför "en slapp sommar med familjen", "lata, kravlösa dagar vid havet" och "trevliga söndagsbrunchen med väninnorna".

Jag fattar ju så klart varför det är så här. För att det säljer. För att folk (du och jag och alla vi känner) faller för detta, vare sig vi vill erkänna det eller ej. Men: VI MÅSTE SAKTA NER.
 
Att konsumtionshetsen ökar och att klädindustrin är en enorm miljöbov, vet de allra flesta. Men ändå tänker många av oss inte på det när vi står där och butikerna spyr ut sina budskap att om du bara köper den här outfiten så kommer din sommar bli magisk, du kommer bli perfekt brun och du kommer bli bjuden på massa härliga mingel med massa härliga människor.

Och visst, att känna sig fin är som bekant en boost för självkänslan som i sin tur kan göra att man hamnar i roligare situationer, MEN: för de flesta av oss innebär det där extra spontanköpet (som ändå var sååå billigt att det nästan kändes brottsligt att inte köpa det) bara att vi har ytterligare ett halvdant plagg som mest ligger i garderoben och blänger avundsjukt på alla kommande plagg som nu är det som gäller när det vankas fest (eller vardag eller träning eller snö eller vad det nu kan vara som var plaggets syfte).

Rea är härligt. Det tycker jag också. Men när ett plagg kostat 50 kr från början och nu kostar 25 kr, hur är då plagget producerat? För det är inte bara kollektionerna som blivit fler och kläderna (eller prylarna eller tekniken) som fått sämre kvalitet för att kunna förbrukas snabbt för att du ska behöva köpa nya snabbt. Utvecklingen har också gått bakåt när det kommer till priser. Slit- och slängmode har blivit billigare med tiden och inte alls följt samma normala prisutveckling som det mesta annat i vårt samhälle. Och att sommarrean börjar i praktiskt taget alla större butiker redan innan sommaren har börjat, det är INTE ett tecken på att det går åt rätt håll.

På Ekotjusigt har vi också rea ibland och det är roligt att det är så uppskattat. Inför kommande säsonger för att göra plats på lagret eller när det bara finns någon enstaka storlek kvar av ett visst plagg. Men att köpa in överlager för att sen kunna rea ut det, nej. Visst vill vi (och alla andra mindre butiker) också få vår del av kakan och ha råd att finnas kvar och ha råd att leva på vårt jobb, precis som kedjornas ägare gör (fast för mig räcker det gott att ha råd med hyran och lite till, jag skippar gärna lyxvillan och fem bilar), men inte på bekostnad av det som vi står för, det vill säga långsiktigt tänk med miljön i fokus.

När kläder (eller saker eller mat) förlorar sitt värde eftersom det alltid finns någon som kommer att sälja billigare alternativ, blir det svårare att både sälja och köpa kvalitet. Det är så djupt rotat inuti oss att det är gött att göra en bra deal. Men vi måste tänka om. Att en bra deal inte måste betyda mer i plånboken på bekostnad av någon annan. Utan att en bra deal faktiskt kan vara något lite dyrare som gav en mer långsiktig glädje, en fin känsla i magen och på sikt ändå blev billigare per användning än det där spontanköpet som snabbt glömdes bort eller hamnade på sopberget.

Och också, något jag själv ofta glömmer bort: det är lätt att tycka att det är bra att det finns medvetna företag och att säga "heja, heja". Men om vi sen inte handlar där utan lägger våra slantar på flera billiga plagg (eller saker eller mat) från kedjorna istället (för det var ju så mycket billigare och ändå så fint...) så finns snart inte de medvetna företagen kvar längre. För de behöver ju också betala hyran och ett "heja, vad ni är bra" är ju toppen, men tyvärr inget som bidrar på det planet. Så det ska jag själv bli bättre på. Att stödja de medvetna företag och butiker som jag själv gillar och som jag tycker gör ett bra jobb. För att de ska fortsätta finnas och långsamt hjälpas åt att vända trenden åt rätt håll.



5 steg till medveten konsumtion
 
1. Fundera över hur det ser ut i samhället och i din egen garderob (eller i ditt smyckeskrin eller på din prylhylla). Tycker du att det är rimligt att saker är så billiga? Hur mycket pengar tror du går till de som tillverkar sakerna? Hur mycket pengar tror du går till ägarens ficka? Hur många par skor behöver du och hur mycket gladare blir du av ytterligare en väska?

2. Vad behöver du och vad tror du att du behöver? Skriv ner vad du skulle vilja köpa och fråga dig själv om en dag, vecka eller månad eller år (beroende på vad det handlar om) om du fortfarande vill ha eller behöver det. Långsiktiga och medvetna köp ska kännas lika fina imorgon eller om en månad och gärna även om ett år eller tre.

3. Kolla dina alternativ. Vilka märken eller butiker säljer det som du önskar? Vad skiljer dina olika alternativ åt och vilka vill du stödja? Är det ena alternativet mycket billigare? Fråga dig varför och på vems bekostnad. Vill du spontant handla i en viss affär? Är det för att du ofta sett reklamen och för att modellen var så snygg eller för att det är ett medvetet val? Kan du lika gärna handla det du söker på Blocket eller Tradera? Kan du stå för ditt köp? Kan du berätta om det med glädje för dina vänner? Känns det bra i magen?

4. Vad är kostnaden per användning? En standklänning för 100 kr som känns SÅ sommaren 2015 kanske kostade just 100 per använding, ifall att sommaren blev regnig och ifall att sommaren 2016 var det något helt annat som gällde. Ett par tidlösa skor kanske kostar 2000 kr. En stor engångssumma, men vad blir kostnaden per användning? Du kanske har dem på dig hela sommarhalvåret, ända tills det kommer snö? Ett halvårs användning ger en kostnad per användning på cirka 10 kr. Använder du skorna på samma sätt nästa år är kostnaden nere på 5 kr per användning. Vilket är billigast? Och känns jämförelsen orättvis: prova att byta ut den spontana strandklänningen mot en lite mer tidlös klänning i en modell och färg som verkligen klär din kropp, som du har spanat på länge och äntligen unnar dig. Blev det samma resultat?

5. Känner du att du bara vill tröstshoppa, nöjeshoppa eller ha ett tidsfördriv och är van att slinka in på lunchen och kolla kedjornas utbud och kanske hitta nåt kul som kan göra dig på lite bra humör? Eller vill du haka på en tillfällig trend som du vet att du kanske inte kommer gilla om ett halvår? För det ÄR ju kul att shoppa och många av oss älskar mode och trender. Testa då att gå in på en secondhandaffär som Myrorna. Det är billigt, du får mycket för pengarna, inget du köper kommer att påverka miljön negativt och alla pengar du "slösar" kommer gå till välgörande ändamål. Även om du inte använder Myrorna-blusen mer än nåt spontanplagg inköpt från en billig kedja, så gör du ingen skada med din shoppinghets, utan faktiskt till och med lite nytta.
 
 
 
Min personliga nyttigaste lärdom från min resa från att vara smått shoppinggalen (japp, det har jag varit) till att bli en medveten konsument är detta:
 
Mode (eller skönhet eller inredning eller vad det nu kan vara) är ett värdigt intresse, precis som att gilla en sport eller annan konstform. Att shoppa för shoppandets skull är däremot inte ett värdigt intresse. Att lära mig att skilja på dessa två saker blev avgörande för mig. Kicken av att köpa nåt ersattes av kicken att bläddra i ett modemagasin eller fönstershoppa och tänka på alla möjligheter jag faktiskt har att skapa något snyggt av det som redan finns i min egen garderob. Vad långt jag kommer på att sy om något, laga ett hål, hitta en ny kombination eller uppdatera med en ny frisyr. Eller byta med vänner! Och när det väl är dags för något nytt, då suger jag på karamellen tills jag hittar något som jag känner med hela kroppen att jag vill ha och kommer använda. (Och blir shoppingsuget stort och plötsligt tar jag till nummer 5 här ovan!)

Och en annan sak: Just shoppandet av kläder bottnar ofta i att jag tänker att jag ska vara extra tjusig på diverse galej och äventyr som jag i ärlighetens namn inte särskilt ofta är ute på. Det är nog ytterst människor som känner igen sig i tidnings- och reklampåståenden som "plaggen som förvandlar din outfit från jobb till fest på ett kick" eller "plagg för alla sommarens fester som avlöser varandra". Så jävla poppis är de flesta inte. Inte jag i alla fall. Jag har därför börjat försöka vända mina fantasier om de perfekta outfitsen mot fantasier om vad jag kan göra där jag faktiskt får anledning att ha på mig alla mina fina outfits. Så att istället för att lägga en stor del av mina pengar på plagg som är kul i en kvart (eftersom mitt liv i ärlighetens namn är mest vardag) lägger jag hellre pengarna på anledningar att klä upp mig. Som att jag började dansa lindy hop och plötsligt fick ett forum för alla mina vintageklänningar som jag samlat på mig, men sällan fått tillfälle att använda. Kanske är det att börja en kurs, gå på föräldragruppsträffar, starta en bokcirkel eller börja träna med andra, så du får chansen att visa upp dina fina träningskläder för någon annan än dig själv? Eller börja klä upp dig mer på jobbet, fast inte dresscoden kräver det? Eller kanske starta en blogg? Livet är fullt av möjligheter, people! Och pengarna du sparar på att inte köpa kläder du ändå inte använder, kan med gott samvete läggas på nästintill livsnödvändiga saker som ett par mer medvetet utvalda gummistövlar, de perfekta tidlösa sköna vardagsbyxorna eller den ultimata ryggsäcken som rymmer både barnens extrakläder, picknicken, datorn OCH en partyoutfit. I fall att alltså.
 
 

Vad vill du bli bättre på? Kommentera gärna och inspirera varandra till mer hållbara val och ett sundare shoppingbeteende!

 

Och ha en underbar sommar!

/Ekotjusigt-Annika