På EKOtjusigt utvärderar vi och förnyar ständigt sortimentet för att hitta de mest giftminimerade och klimatsmarta produkterna, för att du alltid kunna känna dig trygg i att handla hos oss, utan att behöva fundera en extra gång. En stor del av sortimentet finns tack vare att ni önskat eller tipsat, så fortsätt gärna med det! Vårt motto är att det ska var lätt att göra rätt. 
 
Vi har valt att tänka på HELA produkten när vi tar in något nytt i butiken. Det betyder att vi till exempel inte säljer leksaker som har en ekologisk utsida, men som är stoppade med polyester som inte är giftkontrollerad, som kan läcka ut ur produkten och dessutom är en miljöbelastning i sig eftersom polyester är plast. När vi har produkter med polyester, som i ytterplagg (man kommer väldigt långt på ullplagg, men ibland vill man ha det helt vattentätt!), är denna gifttestad och i de flesta fall dessutom återvunnen.
 
När material som polyester används i bad- och regnkläder kan de sakerna omöjligt klassas som ekologiska eftersom de inte består av odlingsbara material. Där används istället märkningen som visar att produkten är så giftminimerad som den kan bli, helt enkelt, nämligen Öko-Tex. Inom Öko-Tex finns olika nivåer, vanligast är Öko-Tex standard 100 som helt enkelt innebär att inga skadliga mängder av ohälsosamma kemikalier finns i produkten.
 
De allra flesta av våra kläder är certifierade med GOTS (Global Organic Textile Standard) som är en internationell märkning för ekologiska textilier som omfattar både sociala och miljömässiga krav. GOTS ser till helheten från odling och plockning till beredning och tillverkning av plagget. Det innebär stränga regler för kemikalieanvändning och förbjud mot värstingarna, schysst vattenrening, tillämpad minimilön och säkerhet för arbetarna, miljösmarta förpackningar och giftfri slutprodukt.
 
Flera av våra klädmärken är förutom GOTS- även Fairtrade-certifierade. Det innebär ännu bättre villkor för de som tillverkar kläderna. Inga kläder kommer dock in i butiken bara för att de är Fairtrade-certifierade eftersom denna märkning inte säger något alls om giftfrihet eller klimatsmarthet.
 
Andra märkningar som förekommer är till exempel FSC (ansvarsfullt skogsbruk) och vissa material är i sig klimatsmarta och giftminimerade, som lättodlad bambu och schysst producerad ull. Vissa små familjeföretag har inte massa certifieringar, men är då istället väldigt transparenta med vad de gör och hur det påverkar människor och miljö. Har ni specifika frågor om specifika produkter – hör gärna av er, så ska vi göra vårt yttersta för att svara eller ta reda på det. 
 
När vi väljer produkter till butiken tänker vi i första hand (förutom att de ska vara fina!) på att de ska vara giftminimerade för barnen, i andra hand på att de ska vara klimatsmarta och i tredje hand på att de ska vara etiskt producerade.
 
Följ oss gärna på Facebook och Instagram och i nyhetsbrevet för att lära dig mer och hålla dig uppdaterad!