Är du osäker på varför det är så viktigt att välja ekologiskt, giftfritt och etiskt? Här hittar du förhoppningsvis svaret på några av dina funderingar. Annars är du alltid välkommen att fråga!
 
Ur HÄLSOSYNPUNKT:
 
Är inte allt som man kan köpa i vanliga affärer säkert för barnet?

Nja, riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Europa har mycket strängare regelverk än till exempel Kina, men väldigt många europeiska produkter tillverkas ändå i Asien, under förhållanden som man ofta har dålig koll på. Där kan både i Europa förbjudna ämnen slinka in och de billigaste materialvalen användas, utan att man har särskilt bra koll på hur det hela egentligen går till. (Allt som säljs som leksaker i Europa måste dock ha CE-märkningen som visar att de är godkända ur säkerhetssynpunkt, men detta innefattar normalt inte någon kemikalietestning att prata om.) Intressant är också att leksaker är strängare kontrollerade än till exempel barntallrikar. Det kan alltså vara säkrare för barnet att äta från sin dockservis än från sin egen.

Vad kan hända med barnet?

Förhoppningsvis ingenting akut (även om kontaktallergi vid till exempel kemikaliestinna kläder är vanlig), men på sikt påverkas barnet av vilka material det har på sig, leker med och äter av. Allt går in i den lilla kroppen och det finns många bevis på att olämpliga kemikalier i konventionella leksaker, kläder och produkter är hormonstörande och cancerframkallande. Konkret kan man säga att cancerfallen ökat kraftigt sedan plastindustrin kom igång (och det finns plastpartiklar i inte bara rena plastprodukter – som ju också innefattar de fluffiga tygerna i gosedjur och vindjackor – utan även i målarfärg och i våra vattendrag) och att pojkar oftare har fel på testiklarna och att flickor kommer i puberteten för tidigt. Kort sagt: vilka kemikalier ett barn får i sig från tiden i mammas mage, genom amningen och när det är litet, kan påverka inte bara barnet självt, utan också barnets barn och barnbarn. Just barn är särskilt utsatta på grund av sin litenhet, att de inte är färdigutvecklade, att de stoppar allt i munnen, rör sig mycket på dammiga golv (där samlas kemikaliedamm från teven, datorn, soffan…) och för att de äter och dricker väldigt mycket i förhållande till sin kroppsvikt.

Testar man inte kemikalier innan man använder dem till produkter?

Nej, tyvärr gör man inte riktigt det, utan tvärt om. Generellt så råder regeln att så länge ingen verkligen kan bevisa att ett ämne är skadligt (och detta kan ta åratal) får man använda det. Här tas heller ingen hänsyn till cocktaileffekten: även om ett ämne är relativt ofarligt i sig självt, vet man ytterst lite vad som händer när det blandas med andra ämnen i produkten och för att inte tala om hur det blandas i våra kroppar tillsammans med alla andra tusentals ämnen vi får i oss varje dag.

Ur MILJÖSYNPUNKT:

Konventionella produkter kräver mer energi och vatten och släpper ut enorma mängder kemikalier som inte hör hemma i naturen och ställer till problem. Att vissa djurarter inte längre kan fortplanta sig på grund av hormonstörare kan få förödande konsekvenser på hela ekosystemet. Och så vet vi ju alla vad växthuseffekten gör med jorden, inte bara på sikt, utan lite grann varenda dag. Företag som tillverkar ekoreko produkter har också oftast ett helhetstänk som innefattar allt från materialval, till goodwill till källsorteringssystemet på arbetsplatsen.

Ur ETISK SYNVINKEL:

Den ena skandalen efter den andra och ändå så fortsätter superstora företagskedjor att utnyttja fattiga människor i utvecklingsländer och låter dem jobba för löner som inte räcker att försörja sina barn på. Arbetarna får ofta jobba extremt långa pass, tillåts aldrig att vara hemma och vara sjuka och kommer dagligen i direktkontakt med alla giftiga kemikalier som vi själva vill undvika att ens komma i närheten av. Kort sagt, de som tillverkar produkterna vi girigt konsumerar lever ovärdiga liv på grund av att vi är vara att få allt billigt och snabbt. Och DET är en attityd vi måste ändra. För vår egen skull, för planetens och för alla världens barn.

Usch, det här var ju deppigt. Ja, det är det verkligen. Men det går att göra skillnad. Vad du själv väljer spelar stor roll. Jo, det gör det faktiskt. Det handlar om många små signaler till marknaden att folket faktiskt vill ha ansvarsfullt producerade grejer som värnar om miljön och vår framtid. För då måste marknaden anpassa sig. Och framförallt kan du göra en enormt stor skillnad för dig själv, ditt barn och alla kommande generationer genom att göra vad du kan för att giftminimera er egen vardag. Och kanske lyckas ni inspirera en faster, en granne och barnets förskolekompis som i sin tur inspirerar sin pappa, jobbarkompis och framtida partner…

Kunskap betyder konsumentmakt och med kunskap har du också alla verktyg för att konsumera och leva som du vill, utan att känna att du behöver ge avkall på sånt som du tycker är kul och fint. Bara sedan Ekotjusigt startade har marknaden fullkomligt exploderat av ekoreko alternativ och vi och våra kollegor (eller konkurrenter om man vill det, men det är trevligare att se det som att vi alla kämpar mot samma mål) letar ständigt efter de bästa alternativen för att det ska kännas kul och lätt att göra bra konsumtionsval. Det är det vi brinner för.