2015-02-03
 
 
Väljer du ekoreko, men undrar om det verkligen är ekoreko nog och tänker att det kanske ändå är gift i grejen, trots att den är miljömärkt? Grattis, då är du verkligen en medveten konsument! Men funderingarna kan också övergå i gift-panik och det är så onödigt – du ska ju ha cred för att du är medveten, inte ångest. Här finner du bot.  
 
Ju mer jag lär mig om ekologi och gifter, desto mer nördig blir jag. I början av min medvetna karriär tyckte jag att det var fett om man undvek värstingar som PVC och att om något hade någon liten beståndsdel av ekologisk bomull så kändes det ganska bra. 
 
Nu är jag på den nivån att jag fasar ut polyesterstoppning ur våra kuddar här hemma, inte köper kläder som inte är i rena naturmaterial och hellre står över än att köpa oekologisk mat. Nördig, alltså. Men jag gillar det och känner att det oftast inte påverkar mig negativt alls, snarare blir det en kul utmaning. För för mig, just nu i alla fall, handlar det inte främst om att jag är jätterädd för gifterna (eftersom jag tycker mig ha bra koll och redan fasat ut det värsta ur mitt liv), utan mer om en princip: att alltid försöka göra de bästa valen, för min familj, för miljön och för alla som tillverkar allt som vi konsumerar. 
 
Jag märker att folk runt omkring blir mer medvetna och det är superkul! Men jag märker också att vissa blir så oroliga över eventuella gifter i saker att det nästan blir en ångest och att inget känns kul längre. Och det är så himla synd. Som med så mycket annat tycker jag att även detta handlar om sunt förnuft, även om det absolut inte är enkelt.
Därför kommer här några punkter som kan vara bra att tänka på, om man känner att man är på väg in i gift-depp-träsket:
 
 
1. Nöj dig med halvdant när det inte finns perfekt. 
Du kommer inte att hitta ekologiska regnkläder och badkläder eller ekologisk plast. För det finns inte. (Du kan dock absolut t ex välja ull istället för polyesterfleece, men ibland finns inga naturliga alternativ som har samma egenskaper som de i syntet.) Det du kan göra är att köpa Öko-tex-certifierade plastmaterial och/eller välja att köpa plagg i återvunnen polyester/polyamid istället för ny. Den kanske inte är hundra procent ren från dåligheter, men barnet måste ju få bada och vara ute när det regnar. Och väljer du återvunna material har du ju i alla fall gjort en stor insats för miljön och på sikt även för dina barns hälsa.
 
2. Ta ett steg tillbaka och se helheten.
Du har valt ekoreko produkter, men känner dig ändå osäker för att du har läst att gummiträd kan vara besprutade, att det finns ett litet ämne i en målarfärg som kan vara skadlig i stora doser eller att en skosula innehåller ett okänt plastmaterial. Det är superviktigt att vara en medveten konsument, men inte ens folk som jobbar med detta dagligen (som jag t ex) kan ha stenkoll på varenda liten kemikalie och i ärlighetens namn kan inte ens tillverkarna veta EXAKT vilka partiklar deras produkter innehåller. Det finns skit överallt, i luften, i jorden, i vattnet, för att vi människor skitat ner vår värld under lång tid. Men med lite perspektiv kan man förhoppningsvis känna att man gör så gott man kan. Och att den ekomedvetna tillverkaren och de ekomedvetna återförsäljarna gör så gott de kan. Och kanske ska barnet inte äta en liter målarfärg, även om den är eko. Och en skosula kanske kan få vara lite halvdan, den sitter ju trots allt på utsidan av något som ditt barn har på en väldigt liten yta, och med dubbla strumpor emellan. 
 
3. Våga lita på märkningarna, även om de inte är perfekta.
Att något är märkt med GOTS, Öko-tex, Fairtrade eller annat är alltid bättre än att det inte är det. Alla märkningar har sina svarta hål och visst, Öko-tex betyder ”bara” att gränsvärdena av giftiga kemikalier är tillräckligt låga för att inte vara hälsovådliga och GOTS tillåter några få procent av oekologiskt material i sina produkter och Fairtrade har varit i blåsväder för att inte vara hundra procent rättvisa. Men faktum kvarstår: har grejen en märkning är den enormt mycket mer kontrollerad än något som inte har den. För dessa övriga grejer är ju praktiskt taget inte kontrollerade alls (förutom enligt typ EU-standard och detta betyder ju tyvärr inte mycket på detta plan). 
 
4. Ha överseende med folk som inte har så bra koll.
Att sätta sig in i den här världen är inte lätt. Har man inte aktivt själv sökt information är det inte så konstigt att man inte vet så mycket. Jag visste ungefär ingenting om detta för tio år sedan. Att man måste värna om miljön, visst, men det tar ofta ganska lång tid innan det sjunker in att man ständigt måste göra aktiva, medvetna val för att välja ”rätt”. Att samhället inte kommer göra det åt en. Men vi är matade med reklam vars enda syfte är att övertala oss till saker sedan barnsben och många har (helt förståeligt!) svårt att vara källkritiska och fråga sig vilka syften som ligger bakom. Att multimiljonföretag har råd att tysta ner kritik, har råd med övertygande reklam och har makt att påverka politiskt för egen vinning. Det är galet spännande med allt detta och en helt ny värld öppnar sig när man börjar se på alltings samband med lite öppnare ögon. Men de flesta tänker faktiskt inte alls särskilt mycket på sin egen konsumtion och påverkan. Och för att få med dessa på tåget, måste man ibland ta det på barnnivå. Och det är inte för att personerna är korkade, utan för att de helt enkelt är i början av sin medveten konsumtions-resa och behöver lite guidning. Precis som du och jag kanske inte kan dansa balett, lösa Rubiks kub eller knyppla. Än. Alla är vi barn i början.
 
5. Kom ihåg att du gör skillnad.
Att välja uttalat ekologiska, giftfria eller etiskt producerade grejer är alltid bättre än att inte göra det. Och jo, lilla du spelar roll. Vad lilla du i lilla Sverige väljer att konsumera, väljer bort att inte konsumera, väljer att äta och väljer att rösta på har stor betydelse. Och om du inte tror mig så kan du inte motsäga dig detta: Det är förbannat fint att kunna titta sina barn i ögonen och säga att du gör så gott du kan för att jorden ska vara en vacker plats även när ditt barns barnbarn är gamla och grå.

 

/Ekotjusigt-Annika