2023-02-26 19:22
Febe Patriksson

Böcker är något som ligger mig varmt om hjärtat. Sedan jag lärde mig läsa har jag läst en stund varje kväll. För mig är det viktigt att mina barn får tillgång till böcker och en möjlighet att utveckla sin fantasi och sitt ordförråd. 

Varför är högläsning så viktigt?

Högläsning stöttar barns språkutveckling och utvecklar deras fantasi. De får ett större ordförråd och det kan utveckla deras berättande och förmåga att uttrycka tankar. Man får en mysig stund tillsammans och skapar ett tillfälle att prata om känslor och om hur vi beter oss mot varann. Barnet blir också bättre på att förstå sig själv och andra. 

Hur skapar man ett intresse för högläsning?

Det är aldrig för tidigt för att börja, jag börjar läsa godnattsaga för mina barn när de är ca 3 månader. I den åldern upplever jag att barnen (jag har tre) kommer till ro om de får höra min (eller deras pappas) röst innan de somnar. Det brukar hjälp att skapa en mysig stund, att inte bli avbrutna. Man kan även skapa en förväntan hos barnet att lässtunden ikväll kommer bli mysig och en fin avrundning på dagen. För att skapa ett intresse har vi låtit barnet välja bok, det kan leda till att man läser samma bok i en vecka, men det är det värt när man ser på barnet en förväntan om det roliga som de vet sker på nästa sida. Vi har en del böcker om dinosaurier och de har vi läst flitigt, när barnen får välja. När boken är slut kan man sammanfatta boken tillsammans, det skapar engagemang hos barnet när man knyter ihop barnets erfarenheter med texten. 

Vad är då viktigt att tänka på vid högläsning?

Läs gärna med inlevelse, min man byter ibland dialekt och pratar på skånska, det brukar vara uppskattat. Även om man inte väljer att byta dialekt är det viktigt att läsa lite långsammare så att barnet hör alla ord och får en chans att ställa frågor. Finns det illustrationer så kan man visa dem och låta barnet ta in dem. 

Det viktigaste för mig är att det blir en fin stund tillsammans där man resonerar om vad man läst och kopplar det till barnets egna erfarenheter. Idag blev det en Alfons bok, imorgon blir det något annat. 

Just nu har vi 40% rabatt på böcker, in och kika om du hittar några favoriter.  

https://www.ekotjusigt.se/category.html/bocker