2014-03-24

 

Eftersom jag är en ekonörd och dessutom gillar att ifrågasätta alla typer av självklarheter (som att barn SKA äta industritillverkad pulvergröt), har jag läst på allt jag kommer över om näringslära för småttingar. Det enda problem som jag har kommit över när det gäller att göra egen gröt (om man nu vill ge gröt överhuvudtaget) är frågan om järninnehållet. 

Att pulvergröt/välling rekommenderas av BVC, läkare, dietister, samhället och kreti och pleti tycker jag är sorgligt och jag vägrar köpa att mitt barn MÅSTE äta pulver från storföretag som tjänar storkovan på att det blivit en vedertagen sanning att det är praktiskt taget livsnödvändigt för barn. 

Jag själv ersätter inte min varierade kost med en multivitamintablett, så varför skulle jag göra det till mitt barn? (Liksom att jag själv inte äter kött, så varför skulle jag laga det till mitt barn, men det är en helt annan fråga.) 
 
Hur som helst. Om man nu som jag känner att man vill ha kontroll över vad barnet mumsar på till frukost och/eller har ett barn som helt enkelt inte gillar pulvret, kommer här det enkla receptet på den typ järnrikaste gröten du kan tillaga själv (utan paltbröd som annars är toppen att tillsätta om man nu inte har något emot djurblodet):
 
 
Du behöver (och välj så klart eko):
Skrädmjöl 
Cashewnötter
Pumpakärnor
Vatten
Kallpressad kokosolja
Torkade aprikoser
Gjutjärnsgryta
 
 
Gör så här:
Skölj och blötlägg (lägg i en skål med vatten) nötter och kärnor några timmar (för att bli av med fytinsyran och göra de enormt mycket nyttigare). Låt de torka (på typ en handduk eller i ugn om du pallar) och mixa dem sedan till ett kornigt eller fint mjöl beroende på vad du föredrar. 
Lägg i en burk i kylen (eftersom blötläggningen gör nötterna till lite av en färskvara, så mixa bara nötter lagom för kanske en vecka i taget) och blanda en lagom mängd med skrädmjöl och vatten när det är dags för gröt. Låt koka upp och puttra lite i en gjutjärnsgryta (med svart skrovlig insida, inte sån med beläggning). 
Rör i lite kokosfett och smaksätt med torkade aprikoser för att maxa järninnehållet. 
Det går självklart bra att variera med olika fruktpuréer och bär eller skvätta i lite juice, beroende på vilken konsistens och smak man gillar. Jordgubbar är grymt att ha i, både järnrika och c-vitaminrika, som maxar upptaget! Resultatet blir len, mjuk gröt som blir så god att du gärna slickar skålen. Och fullproppad med järn och nyttiga fetter för din bebbe.