2014-06-22
 
 
När jag var gravid googlade jag massa på vad man behövde köpa inför bebisankomsten och jag kan nästan svära på att varenda blivande mamma (Ursäkta fördomen, men jag VET att det främst är mammorna som shoppar till barnen, men motbevisa mig gärna genom att handla lite på Ekotjusigt, pappor! Just nu står ni för futtiga cirka 5 procent av inköpen…) har gjort detsamma. 
 
Många listor var ren bullshit. Ni vet, listor av det slaget som föreslog att man också skulle passa på att vaxa benen innan ankomsten, eftersom man skulle känna sig frääääsch då. (För det gör man ju när det rinner blodslem mellan låren, man ser ut som en deg och man kan inte gå utan att det ser ut som om man skitit på sig vilket man absolut inte har gjort eftersom man inte kan skita. Och som om det i just detta skede av livet för övrigt skulle vara viktigt om man hade släta ben eller inte.) Men något slags uppfattning om vad en liten faktiskt behöver kan vara trevligt att ha, för man har ju faktiskt ingen aning förrän man är där själv. 
 
En lista på vad man MÅSTE ha finns inte, tycker jag. Alla barn och föräldrar är individer och det krävs väl egentligen bara kärlek och tuttar (eller annat alternativ) för att en bebis ska ha det bra, men de flesta vill ändå lämna hemmet ibland och använda kläder och då kan det vara bra med lite koll. Det här tycker JAG är en vettig lista på vad som kan vara bra att skaffa innan bebisen kommer. Eller strax därefter, eftersom de första dagarna/veckorna/månaderna brukar vara ett virrvarr av sittandes-i-soffan-utan-kläder-och-försöka-greppa-vad-det-är-som-händer-dag-som-natt, men eftersom du kanske inte kommer ut så mycket första tiden kan det va skönt att slippa springa i affärer. Webbutiken är för övrigt nyblivna förälderns bästa vän, typ. Nåväl, nu kör vi:
 
 
TRANSPORTER
 
Nåt att ta hem bebisen från BB i och för första tidens transporter. Kan vara bärsjal, babyskydd (bilstol), vagn eller alltihop.         
 
Jacka till dig själv efter säsong som även bebisen får plats i om du bär i sjal/sele på mage. Då kan du smidigt sticka ut när du vill, utan att behöva väcka och klä på osv. (Enormt smidigt i många månader! Jag kan inte räkna alla avundsjuka/förbryllade blickar från föräldrar som svettigt klär på skrikande bebisar och sen racear iväg med vagnen för att komma upp i tillräcklig fart för att bebisen ska sluta gråta och istället somna, när jag stoppar ner mitt barn i sjal/sele (där det också finns tutte) och hon somnar lugnt och harmoniskt medan jag sätter på oss båda en stor jacka och lugnt går i väg.)
 
Vagnsinredning (om ni använder vagn, vi gjorde det ytterst sällan efter att vi vant oss vid smidigheten att slippa), efter säsong. Mysiga filtar, lakan, kanske en varm åkpåse och en kudde.. Inred den för övrigt som du tycker känns mysigt med en söt babymobil eller andra blickfång för bebisen. Giftfri plastad frotté eller en tjock ullfilt kan vara bra att ha underst om du är rädd om vagnsmadrassen, ifall du får en kräkis eller när blöjan svämmar över. Beroende på säsong kan ett myggnät/solskydd/regnskydd vara bra att komplettera vagnen med.
 
Tips!
Många nyfödda vill absolut inte under några som helst omständigheter ligga själva (och det är ju inte så konstigt eftersom de tillbringat hela sitt liv inne i din mage) och protesterar högljutt när du lämnar amningssoffan för att värma din mat i micron (japp, det är nästan ett måste med micro). En bärsjal/sele är ovärderlig när du håller på att svälta och/eller kissa på dig, men inte vet hur du ska kunna göra det du behöver utan att lägga i från dig bebisen och orsaka skrikpanik och mammaångest. Läs gärna mer om bärdon här!
 
 
                                     
 
Japp, så här är skönast att sova, tycker Källa. Och så är det smidigt med en sjal om man vill kunna röra sig själv.
 

 

SKÖTAPRYLAR

Blöjor. Även om du är nyfiken på EC, använder de allra flesta ändå blöjor ibland/alltid, så ha en uppsättning tygblöjor och/eller engångsblöjor redo. Använder du tygblöjor är det bra med en hink med lock som du kan förvara blöjorna i mellan tvättningarna och använder du engångsblöjor kan du slänga blöjorna i vanliga soporna. Små (tills de börjar äta vanlig mat) bebisars bajs luktar inte så illa att du behöver stänga in varje blöja i en separat påse, så en speciell blöjhink kan du gott skippa. Räkna att du kan behöva byta blöja kanske 10 gånger per dag eller mer den första tiden, eftersom små bebisar äter hela tiden och därför kissar hela tiden.

 

                                              

Blöjrumpor är himla gulliga, men inte ett måste. Spana gärna in inlägget om tygblöjor här och inlägget om blöjfri bebis och EC här!

 

Nåt att lägga bebisen på när du byter blöja. Kan vara en handduk i ditt eget knä eller ett rejält skötbord all inclusive eller något mittemellan, som våra fina skötmattor. Om du satsar på ett skötbord, se till att det är bekvämt för er båda för ofta tillbringar man ganska mycket tid vid just skötbordet, och gullar och leker och masserar och luftar rumpan. Hellre mysigt och supersäkert än smidigt nära handfatet, tycker jag.

 

Babymassage, sånger och allmänt gos. Vid skötbordet kommer du troligtvis hänga en hel del.

 

Nåt att torka bebisen i rumpan med. Förslagsvis mjuka tvättlappar, men du kan också riva sönder gamla handdukar och/eller köpa papperstvättlappar. Undvik våttvättservetter när ni är hemma och använd endast dessa (och då miljömärkta) när ni inte har tillgång till vatten. En skön kompromiss tycker jag är att använda tvättbara tvättlappar till kiss och engångs- i papper till bajs, om man inte orkar med extra kladd och tvätt. Använder man tygblöjor har man ju däremot redan en fungerande rutin för detta och då är det inte meckigare att tvätta bajsiga tvättlappar heller. Små tvättbara tvättlappar är också toppen att alltid lägga under rumpan när du byter blöja – blir det kladdigt behöver du inte tvätta hela skötbädden, utan bara byta ut den lilla tvättlappen. Sparar enormt mycket tvätt och energi!

Grejer till badet: (Ekologisk) rapsolja eller liknande. Att droppa i badvattnet och/eller smörja in huden med. Man kan självklart köpa krämer för allt möjligt och ingen vet ju vad ditt barn kommer få för hudtyp, men ett litet barn behöver främst behålla sitt naturliga hudfett och det bästa är att varken tvätta eller smörja för mycket. En fet kräm för rött fnas kan vara vettigt om man vill gardera sig. Har man inget badkar och vill kunna bada bebisen (du kan även duscha hen tillsammans med dig själv, så kan bebisen vara i famnen hela tiden) kan en badbalja vara bra, men ett handfat går också bra. Du behöver ofta ingen specialbalja med massa stödskydd och sånt, det går fint med vad som helst. En termometer kan vara bra, men du kan också känna efter med armbågen. Det är inte rocket science att bada ett barn, även om det kan kännas så med alla tillbehör man tror att man måste ha. Självklart behöver barnet heller ingen särskild handduk (bara den är mjuk och ren), även om en liten badcape kan va söt och praktisk.

 

                                              

Badbebis! Psst, du behöver absolut inte bada bebisen dagligen som många tvålföretag vill få dig att tro. Vi badade kanske en gång i veckan när Källa var liten, man torkar/tvättar ju ändå av där det behövs, som ansiktet, rumpan och händerna.

 

En väska som rymmer allt du vill ha med dig när du lämnar hemmet med ditt barn. Behöver verkligen inte vara en skötväska, men det är smart om den är rymlig och har många olika fack så du lätt hittar det du behöver. En stor väska utan fack kan också bli en kalasbra skötväska om du paketerar grejerna i mindre necessärer.

 

 

KLÄDER

Fyra (ekologiska, men det fattar ni va att allt jag rekommenderar självklart är ekologiskt/giftfritt) omlottbodies (nyfödda är inga fan av att dra saker över huvudet!).

Fyra byxor (det är enormt smidigt om byxorna har fötter eftersom pyttiga bebissockor har en tendens att åka av ungefär hela tiden). Skippa de coola minijeansen och annat som inte är jättebekvämt. Du kommer bara att vilja klä din plutt i det mjukaste mjuka i början.

Fyra pyjamaser, med eller utan fötter. (Många pyjamaser har utfällbara fötter så plagget kan växa med barnet, toppen!)

Tre par strumpor/sockor. Gärna med lite längre skaft så de stannar kvar på fosslingarna. 

 

                                               

Näpp, jag ska minsann inte ha några strumpor på mina rosa pyttiga fötter.

 

Ett gäng dreggelscarfs. Ullkläder eller ullscarf är toppen eftersom det värmer bröstet även när det blir blött, men bomull med eller utan fleecelager funkar också fint. Bra också om du får en kräkis, så slipper du byta tröja hela tiden.

 

                                             

Dreggelscarf, någon? 

 

Tunn hjälmmössa (en sån som går ner över öronen), med eller utan knytband.

Vindtät/varm mössa eller solhatt beroende på årstid. 

Varmare tröja eller kofta.

Varmare brallor att ha under overallen om det är kallt.

Uteoverall. Behöver inte vara så avancerad med tanke på att ditt barn inte direkt kommer plaska i vattenpölar och bestiga berg de första månaderna. En ulloverall är toppen, men är det sommar kan en tjockare bomullsoverall räcka.

Vantar utan tumme (om det inte är inbyggt i overallen).

Tossor att ha utomhus (om det inte är inbyggt i overallen). Ull är toppen även här. Skippa gärna de supercoola Nikeskorna i typ stl 0. De lär bara stå i hyllan eftersom de inte fyller nån funktion och inte är sköna.

 

Tips!

Satsa på att köpa baskläder själv – mormor och faster och kreti och pleti har ofta tendenser att köpa jättesöta och jätteopraktiska plagg i bebispresent. 

Ullplagg är ultimata bebisplagg då de både andas och värmer, även när de blir blöta. Ett toppenmaterial för bebisar som ännu inte kan reglera sin egen kroppstemperatur. Välj tjockare ullfleece på vintern och tunnare ull eller ullsilke på sommaren. Många som börjat använda ullkläder till vardags blir helt sålda, så testa, vetja!

Vill man byta ut några bodies och byxor mot heldräkter, som rompers eller pyjamaser, går ju det så klart strålande, men det fattar ni. En bebis vet inte vad en pyjamas är, så om ni vill låta bebisen sova i dagens kläder eller behålla pyjamasen på hela dagen, går det ju så klart strålande. Min bebis var naken i min famn, omlindad av filtar mest hela tiden den första veckan och det dröjde länge innan vi ”började med pyjamas” (eftersom hon kolikskrek varje gång vi bytte kläder).

Det är enormt fint med vita och ljusa kläder på bebisar – passa på innan hen börjar äta mat för då blir det nästintill omöjligt att behålla såna kläder i fint skick!

 

                            

Kolla, jag är skitsöt i vitt, men om ett halvår kommer jag kladda ner ALLT, muaheahea...

 

TILL FÖRÄLDRARNA

Sköna myskläder som man kan söla runt i dygnet runt. Fula gamla kläder duger fint, men du kommer vilja vara superbekväm och praktisk under låååång tid framöver så några halvsnygga sköna praktiska plagg kan vara bra att ha när du vill ge dig ut bland folk. Här ingår även ergonomiska skor. Klackarna kan du lägga på vinden och aldrig ta upp igen alternativt sälja på loppis för att ha råd med ergonomiska skor.

Amningsvänliga tröjor, dvs allt med knappar eller töjbara linnen som man kan dra ner. Speciella amningslinnen/tröjor kan vara värt att skaffa ett par stycken av. Stora skjortor och vida trikåklänningar är bra plagg som funkar både med gravidstor mage och sen med förlossningsstor mage och spända bröst.

Amningsbehå, gärna minst ett par stycken eftersom de kommer lukta sur mjölk och då vill du kunna tvätta dem.

Amningsinlägg, 5-10 par beroende på hur mycket du läcker och hur ofta du tvättar. Läs mer om amning och inlägg här!

Massa bindor av den största sorten eftersom du kommer ha avslag en ev lång tid efter förlossningen. Varierar från några dagar till typ en månad. Fram med de fulaste trosorna!

(Giftfri) plastad frotté, ett lager handdukar eller fet ullfilt att ha under lakanen i sängen. (Använder du handduksmetoden kan det vara nice att ha dem överst så kan man bara kasta bort dem och lägga på nya vid behov, så slipper man bädda om mitt i natten. Ett hett tips även vid framtida magsjukor!) Det mesta kan läcka i början. Du blöder, brösten sprutar, barnet kissar, bajsar och kräks. Det kommer bli kladdigt och när ni är trötta och omtumlade kan det vara skönt att slippa logistiken med att försöka rädda bäddmadrassen från undergång.

 

       

Godmorgon, pappa, jag har en liten present till dig, men det vet du inte ännu.

 

Lagad mat i kyl och frys. Ju mer desto bättre. Micro är nästan ett måste. Gärna också smidiga grejer som du kan ha framme på soffbordet i flera timmar utan att det blir dåligt och som du kan äta med en hand utan förberedelse. Vi snackar typ frukt, grönsaksstavar, (gärna lite nyttiga) muffins, bars, nötter (akta bebisens mun bara eftersom de är lätta att sätta i halsen), choklad eller vad man nu gillar. När blodsockret sjunker och man har ammat i 18 timmar, är det viktigt att ha nödmat!

En (gärna stor) vattenflaska som gärna får ha sportkork som du kan öppna med en hand eller med munnen. Ett enormt vattenglas går bra när du sitter vid soffbordet (som gärna får vara stoooort för du kommer bo där framöver), men när du ligger i sängen och ammar och är sugen på 1 liter vatten så är det bra om vattenflaskan kan ligga bredvid kudden.

Tv-serier och filmer i massor. Skippa det svåra ungerska dramat till nån annan gång (pensionen?) och satsa på hjärndöda eller i alla fall relativt lätta romcoms, sitcoms osv. Själv plöjde jag En unge i minuten och typ alla filmer som någonsin gjorts som handlar om folk som får barn. Ett bra sätt att bearbeta förlossningen och allt det nya som man har hamnat i. Bunkra upp med näsdukar i mängder! Gäller för övrigt i alla sammanhang de kommande åren. Ha ALLTID papper till hands. Och trasor/små handdukar under den första tiden för att samla upp läckande vätskor med.

Amningskudde, nja. Det är superviktigt att ha sköna, mjuka kuddar att kunna bulla upp med i sängen och soffan för du ska inte under några som helst omständigheter behöva amma länge utan stöd för armarna för då kommer nackspärren som ett brev på posten. Den speciella amningskudden känns dock lite onödig, det går lika bra med soffkuddar.

 

                                            

Att amma är helmysigt, tycker jag. Men se till att du har bra stöd. Och underhållning för när bebisen slocknat och du sitter fast!

 

En laddad smartphone. Du kommer bli proffs på enhandssurfing. Du kommer även bli proffs på att göra allt annat med en hand, även vänster hand. Varning för att ta föräldraforum på för stort allvar. Folk är precis lika korkade/smarta där som i verkliga livet och även om google är din bästa vän just nu, så var lite källkritisk.

 

          

Så här kan man äta frukost (obs, med vänster hand) om man har ett barn som måste ammas och gungas samtidigt för att inte kolikskrika. Alla sätt är bra utom de dåliga.

 

En anteckningsbok att plita ner viktiga saker med. Som hur gott bebisen luktar, att bindorna är slut, hur olycklig men ändå superlycklig du känner dig just nu och varför tar tårarna aldrig slut eller det där utslaget som du måste komma ihåg att fråga om på BVC. Praktiskt och utmärkt terapi i ett! Där kan du även skriva pepp till dig själv som ”det går över”, ”det är en fas”, ”det är normalt” och annat som man kan behöva höra om och om igen när allt känns skit. (För det kommer det att göra då och då.)

En kamera som alltid ligger framme och som du kan fota med med en hand (mobilen t ex). Kom ihåg att plåta även de där fula stunderna när allt är kaos och ni har kräks på tröjan, man glömmer fort!

Ett tålamod av stål. Har du inget tålamod kommer du få öva, öva, öva.

En egen vilja och självförtroende nog att lyssna till den. Du kommer bli överöst av bra och dåliga råd från farmor, tanten på Ica, jessimamman467_ på föräldraforumet, kompisar som har barn, kompisar som inte har barn, jobbarkompisarna, BVC-sköterskan, barnmorskan, läkaren, kreti och pleti. (Och från såna som mig.) De flesta av dem kommer vara välmenade, några kommer vara i form av syrliga kommentarer och några i form av propaganda eller fulla med underbyggd fakta. Du har alltid två val, kom ihåg det. Antingen gör du som personen tycker att du ska göra, eller så lyssnar du till dig själv, går på magkänsla och litar på att du själv känner ditt barn bäst och vet vad ni behöver. Ibland är råden fantastiska och magkänslan stämmer överens med vad folk säger och då är det ju kalas. I mitt fall kände jag mig oftast som ett UFO eftersom mina åsikter och känslor sällan stämde överens med ”hur folk är mest” och jag ständigt fick försvara varför jag inte lät mitt barn skrika sig till sömns i vagnen, varför jag inte insisterade på att hon skulle vänja sig vid napp eller varför jag inte lät främlingar hålla henne när jag tydligt såg att hon inte ville. Vad folk ser på stan och på tv och hur tidigare generationer gjort ligger så djupt inpräntat i de flesta, att de inte ens själva reflekterar kring varför de ”tycker” som de gör. Jag misstänker att flera av er som läser detta känner igen er, om inte annat för att ni tycker det är viktigt med en giftfri miljö, vilket i sig verkar provocera många som ”minsann inte dött av lite plast”.

 

SÖMN

Nåt att sova i/på. Många sover med sin bebis i vuxensängen den första tiden. Det är helt enkelt smidigast, man maxar nattsömnen för alla, man kan amma och sova lite samtidigt och framför allt är det himla mysigt för både dig och barnet och man slipper oron för att hen ska vakna ensam och vara leden, ligga och vara blöt eller hungrig eller bli kidnappad av en uggla som flygit in genom skorstenen utan att man märkt något. Vill man ha den klassiska spjälsängen eller vaggan direkt, kan man så klart förbereda för det, men bli inte förvånad om den står tom några veckor, månader eller år. Sover barnet i egen säng kan det vara bra att ha:

Säng (dah) med spjälskydd, madrass och madrasskydd.

Mjuk, platt, tvättbar kudde.

Två uppsättningar sängkläder med några extra örngott. 

Mjuka filtar/täcken beroende på årstid och om barnet behåller täcket på (troligtvis inte). Ett alternativ är att skippa täcket och skaffa en sovpåse istället, eller en ullpyjamas som håller lagom varmt oavsett hur mycket bebisen sprattlar.

Obs! Kuddar och framförallt madrasser är ofta riktiga kemikaliebomber. Lite hjälper det om de är urvädrade (vädra alltid ordentligt  när du köper nytt!) och inte helt nya, men generellt kan man inte få ur alla gifter ur syntetmaterial. Se särskilt upp för väldigt gamla skumgummimadrasser som kanske finns i den gamla vaggan du ärvt – de kan läcka kemikalier som är förbjudna idag. Det finns madrasser av naturmaterial och som är helt giftfria och har man råd rekommenderar jag absolut en sådan, men de är inte billiga. Dock en investering för livet, eftersom ditt barn kommer tillbringa mycket tid sovandes. Vill du kompromissa kan du köpa en giftfri bäddmadrass i naturmaterial eller helt enkelt lägga en tjock ullfilt eller liknande överst i sängen, som en läckbarriär för otäckheter. Det kommer du ganska långt på, ändå. Skippa för övrigt tjockt dun/syntettäcke till barnet, det blir ofta för varmt och det är bättre med flera tunnare filtar som du lätt kan lägga på och ta bort.

 

         

En av en handfull gånger som Källa låg själv och sov under spädistiden. 

 

Sover ni hela familjen i samma säng, behövs inte mycket mer än det ni vanligtvis har i sängen, plus det där underlaget för läckande allt möjligt, som jag snackade om. En tunn filt till bebisen om hen inte har sovpåse eller pyjamas och eventuellt en liten kudde om man vill. Det blir varmt när man sover tillsammans, så anpassa mängden filtar efter säsong och skippa era tunga täcken så att bebisen inte riskerar att hamna under dem (en varm pyjamasjacka kan ersätta ditt täcke uppe vid hakan den första tiden). Hos oss låg vår bebis på mitt bröst/mage under första tre månaderna, sedan bredvid mig, i brösthöjd (utan kudde) och så sover vi än idag, fast hon snurrar iväg längre och längre bort och bryr sig mindre och mindre om att vi ska vara precis intill. Ett babynest kan vara bra om man är orolig för att rulla på bebisen, men det gör man normalt inte om man ammar – hormonerna fixar det där och man har koll helt enkelt, även när man sover – och så klart är nykter och frisk.

 

                            

Woohoo, samsova is the shit, tycker Källa, som då vaknar så här glad för det mesta.

 

 

LEKSAKER OCH PRYLAR

Pyttingar behöver inte så mycket leksaker från första början, men ofta vill man ge dem det i alla fall. En liten skallra, en snuttefilt, en bitleksak, ett gosedjur och någon söt mobil att titta på över skötbord/säng/vagn kan vara vettigt att börja med.

Filtar av olika slag går åt som sjutton i början så se till att du har att byta med när de måste tvättas. Du använder filtar att lägga bebisen på, att värma bebisen med, att bulla upp för bebisen med, att torka bebisen med, att täcka för sol och stojig omgivning när du ammar eller i vagnen (obs, lägg aldrig en heltäckande filt över vagnen då det kan bli supervarmt och ont om syre!), när bebisen ev kräks över din axel och för mycket, mycket mer.

 

                       

Hej, lilla barn, du kan väl ligga i en filt i mitt knä medan vi lär känna varandra?

 

Ett babygym kan vara kul distraktion när du behöver göra nåt annat än stund (om barnet accepterar att ligga själv), men det går minst lika bra med en skön filt (fårskinn är en bebisklassiker som har många användningsområden under många år!) och leksaker/en babymobil som du själv hängt upp på lämpligt ställe, som i en krok i taket, under bordet, vid en stol eller var som helst där det går att fästa något vid och där barnet ligger säkert. De färdiga babygymmen är tyvärr sällan ekologiska.

 

                                           

Fårskinn är en klassiker som håller i många år och generationer. (Välj gärna ett som går att tvätta!)

 

Har du av någon anledning inte tänkt amma eller tror att du kommer vilja pumpa ur direkt så behövs så klart en nappflaska

Om du vill erbjuda ditt barn napp, bör du vänta med det tills amningen kommit igång ordentligt, annars kan barnet bli förvirrat vilket kan försvåra amningen. Börja med en sort och testa er fram till om/vad ni gillar!

Babymonitor är utdöende. Om ni mot förmodan kommer lämna bebisen utom räckhåll första tiden finns bra appar för detta ändamål!

Babysitters, gungor och stolar och sånt kan ni gott vänta lite med. Det är inget man brukar använda med sin alldeles nyfödda och det mesta är bara bortkastade pengar, tycker jag. När du lärt känna ditt barn vet du bättre vad hen kan tänkas gilla. (Varning för att babysitters bara ska användas sällan och under korta stunder eftersom de innebär en icke-ergonomisk position för barnet som är dåligt för dess utveckling. Detsamma gäller icke-ergonomiska bärselar där barnets ben hänger rakt ner från en smal sittplats.) 

 

          

Här ligger jag på min ekologiska ullfilt med min ekologiska hund och ekologiska bäver och ekologiska giraff, i en liten vintageklänning. Sa jag att min mamma gillar ekologiska grejer?

 

OCH TILL SIST...

Valfri mängd gulliga, fina, gosiga, coola kläder, prylar och leksaker som du bara blir så där jätteglad av och som du drömmer om när ditt barn ska använda och hur mysigt det kommer bli. För bland det roligaste som finns när man väntar barn är att planera, drömma och förbereda. Sen om verkligheten inte blir som man har tänkt är inte lika viktigt – det är förberedelserna i sig som är viktigast och alla härliga känslor som bubblar inuti en. 

Lycka till!